Kundvagn 0

Cider

_DSF9701.jpg
 
 

Glömda Äpplen gör vildjäst, torr cider på ett hantverksmässigt sätt med obesprutad frukt i säsong från trädgårdar, vildträd och övergivna odlingar. Kreativitet och upptäckarlusta är en ledstjärna.

Vi vill hitta en balansgång mellan att lyfta fram frukten och platsens olika karaktär på ett så okonstlat sätt som möjligt samtidigt som vi använder olika tekniker, utrustning och blandningar för att hitta nya smaker och uttryckssätt. Ståltank, ekfat, IBC-tankar, maceration, humlad cider, smaksättning med andra frukter, bär och blommor är exempel på våra olika angreppssätt.

Vi tycker att samarbeten är kul! Genom åren har vi jobbat med bl a Wine Mechanics, Unik Cider och Drömdalens Naturcider.

Ni hittar våra cidrar på utvalda restauranger och barer. Vill du också servera vår cider på er lokal? Skicka bara ett mail så snackar vi vidare!

En del av vårt sortimentet finns även att beställa genom Systembolaget.

 
 

Våra cidrar

Grännada 2021

Singel-orchard Pét-nat / naturcider på frukt från grevskapet Grännada, ett bortglömt litet äppelland vid Vätterns strand. Vildjäst på ståltank med avslutande flaskjäsning enligt méthode ancestrale. Mjuka bubblor med balanserad syra och stabila tanniner. 750ml, 7,4 procent alkohol.

 

Ängsland 2021

Pét-nat / naturcider på vild frukt från gammalt ängslandskap runt Åsunden, Ulricehamn, i symbios med lokal trädgårdsfrukt. Vildjäst på ståltank med avslutande flaskjäsning enligt méthode ancestrale. Mjuka bubblor med elegant syra och runda tanniner. 750ml, 6,2 procent alkohol.

 

Panta Rei 2021

Pét-nat / naturcider på förvildad frukt, såväl äpplen, päron som rosenkvitten, insamlad längs med Sävelången i ett samarbete med Drömdalens Naturcider. Vildjäst på ståltank med avslutande flaskjäsning enligt méthode ancestrale. Mjuka bubblor med välbalanserad syra och tanniner och en lätt, fruktig funk. 750ml, 6,1 procent alkohol.

 

Härcider 2020

Cider på stor andel vildfrukt från Floda kombinerat med en bred palett av trädgårdsäpplen från trakten. Allt macererat 2 veckor, sedan vildjäst på IBC. Friska och integrerade äppeltoner. Liten dosage, inget tillsatt svavel. 750ml, 7,0 procent alkohol.

 

Ici Barrique 2020

Cider på stor andel vildfrukt från Floda kombinerat med en bred palett av trädgårdsäpplen från trakten. Allt macererat 2 veckor, sedan vildjäst på gamla franska ekfat (barrique). Friska och integrerade äppeltoner med en rondör av fat. Liten dosage, inget tillsatt svavel. 750ml, 7,2 procent alkohol.

 

Runaway Bride 2020

Spontanjäst cider på mixade trädgårdsäpplen från Lerum med omnejd samt vildfrukt från hagar kring Falkenberg från vännerna på “Unik Cider”. Välmacererad både före och efter pressning. Vinös, hög syra och en portion funkiness i fräsch spritsig kostym. Liten dosage, inget tillsatt svavel. 750ml, 7,3 procent alkohol.

 

Bebop 2020

Årgångscider på Aroma och Ingrid-Marie från 2019, pånyttfödd 2020 med ny must på lokal trädgårds- och vildfrukt och en portion vinterfrukt från övergiven gammal odling i Skåne. Jäst/macererats med pressrester av Spätburgunder från Wine Mechanics i 8 månander (på stål och IBC). Lätt spritsig med hög syra och intressanta bäriga toner, vilandes i en persiko-rosa färg. Liten dosage, inget tillsatt svavel. 750 och 330ml, 7,1 procent alkohol.

 

Hoppet Lever 2020

Humlad, vildjäst cider gjord på mestadels trädgårdsfrukt från Lerumstrakten samt en del övergiven Elise och Frida från odling i Skåne. Större delen av batchen har macererats både innan och efter pressning, jäst på IBC. Torrhumlad 1 vecka innan buteljering med ekologisk humle av sorten Nelson Sauvin. Citrusig och fruktig punch med hög klunkvänlighet! Liten dosage, inget tillsatt svavel. 330ml, 6,9 procent alkohol.

 

Eken 2019

En vildjäst cider på Aroma och Ingrid-Marie med lätt, elegant ekfatskostym. Mjuk, rund och balanserad. Liten dosage, inget tillsatt svavel. 750ml, 7,2 procent alkohol.

 

Hoppet Lever 2019

Humlad, vildjäst cider gjord på mestadels Aroma och Ingrid-Marie. Torrhumlad 1 vecka innan buteljering med ekologisk humle av sorten Taiheke som gett en frisk tropisk bris. Liten dosage, inget tillsatt svavel. 750ml, 6,6 procent alkohol.

 

Syrahtrippen 2019 (slutsåld)

En ciderresa med gamla vänner som Ingrid-Marie, som gosat och spontanjäst på syrahindränkta ekfat från Wine Mechanics. Smaksatt med vin på trädgårdsdruvor från Yoga-Bertil och några knippen rabarber. Goa bubblor och hög drinkabilitet! Ytterst lite tillsatt svavel, liten dosage. 750ml, 7,3 procent alkohol.

 

Vildingen 2019 (slutsåld)

Ett fruktsamt samarbete med "Unik Cider” (f.k.a. “hos Lamberts") som plockat vildäpplen från gamla hagar och ängar kring Falkenberg. Glömda Äpplen har hittat bästa vildfrukten kring Floda som tillsammans med en lagom dos trädgårdsäpplen fulländar blandningen av exempelvis sorterna Mördar-Bonnie, Vita Huset och Carolina Röd. Med en en skvätt päron och rosenkvitten har cidern spontanjästs fram på ståltank. Pigga bubblor och väldans välbalanserad. Liten dosage, inget tillsatt svavel. 750 ml, 6,8 procent alkohol.

 

Grape Appleton 2019 (slutsåld)

Ett samarbete mellan Glömda Äpplen och Wine Mechanics som resulterat i en krispig vincider. Gjord av ca 30 procent Riesling och 70 procent ståltanksjäst cider på Aroma, det bästa av två världar!. Med en liten dosage har Grape Appleton fått jäsa till på flaska och fått snabba bubblor. Let’s make apples grape again! 750ml, 9,5 procent alkohol.

 

Hantverkscider 2018 (slutsåld)

El Original. Glömda Äpplen Hantverkscider 2018, spontanjäst cider på ståltank på en myriad av olika trädgårdsäpplen från Floda, Tollered, Lerum, Alingsås, Utby och Sävedalen plus en del vildäpplen. Integrerad syra med mycket fruktkänsla. Ytterst lite tillsatt svavel, liten dosage. 750 ml, 6,7 procent alkohol.